The district village, 798

I lördags så hade vi som sagt en liten klass tripp till The artist district 798. Solen strålade och himmeln var blå, trots tung bakfylla och endast ca 3 timmars sömn efter en hård utekväll så var dagen riktigt lyckad!

Det som en gång var fabrik 798 i ett industriområde i nordvästra Peking är i dag hemvist för den heta kinesiska samtidskonsten.

Detta var tidigare ett industriområde där topphemliga tillverkningar ägde rum. Det finns en text längst ner om själva Artist District för de som är intresserade. Om hur hela distriktet blev just en konstnärs område.

Här kommer en bildbomb från vistelsen runt omkring 798.
Fabrik nummer 798 var en industri som tillverkade topphemliga militära elektroniska komponenter i utkanten av Peking till i slutet av 90-talet.
Den slog igen
när många andra statliga fabriker stängdes i Kina, men Mao-citaten blev kvar på väggar och tak. Som: Ordförande Mao är våra hjärtans röda sol.

Hela 798-distriktet pulserar av nybyggaranda. Gallerier byggs om inför nästa utställning. Lastbilar far i skytteltrafik med byggmaterial. Många dussin arbetare gräver med spadar med långa skaft. I bakgrunden reser sig ännu några gamla fabriksskorstenar vid lokaler där industriproduktion fortfarande pågår. De röda tegelfabrikerna i området andas ännu av gammal kommunistepok. De ritades av östtyska arkitekter och byggdes med sovjetiska pengar på 50-talet, medan relationerna ännu var goda mellan Sovjet och Kina. Men innanför de flesta väggar har verksamheten förändrats.

Kalla krigets dagar är slut och har ersatts av utställningar med Mao-satirer, abstrakt konst, något naket och erotiskt, unga okända konstnärer på frammarsch, performancekonst, kaféer, restauranger och den 89-årige nestorn Wu Guanzhongs senaste utställning.

För konstnärerna och galleristerna som sökte ett ställe med billiga hyror blev det ett lyckokast att flytta hit 2002. Lokalerna är trendiga. De ger en undergroundkänsla. Etablerandet av 798 Art District har dessutom sammanfallit med den internationella boomen för modern kinesisk konst.


Kommentarer
Postat av: Milla.D

ooh snyggt!!Gillade det dära röda trädet skarpt!

2011-02-22 @ 16:17:15
URL: http://milladang.blogg.se/
Postat av: alice

gud vilka underbara bilder du tar!sv: haha tackar :D

2011-02-22 @ 17:42:10
URL: http://esteraliceviola.blogg.se/
Postat av: Carro

Jag vet inte om min kommentar godkändes innan för det hände någonting med sidan :S ..men iaf:

Riktigt sjukt häftiga, grymma och snygga grejer på bilderna!De tacofyllda paprikorna var riktigt goda ska jag säga dig! :D

2011-02-22 @ 18:37:23
URL: http://carolineannamarie.blogg.se/
Postat av: Jenny med Y

Ooooohhhh.... där skulle jag väldigt gärna vilja vara just nu! :D Speciellt när man är som mest inspirations-lös.

2011-02-23 @ 20:48:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback