Galet Kinesiskt nyår i kina!

Våren är kommen och ett nytt år ska välkomnas enligt månkalendern. Idag är det nyårsafton, det innebär en massa förberedelser inför välkommandet. Under nästan en hel vecka har vi varit igång med all förberedelser. Trots att jag år efter år har firat det kinesiska nyåret i Sverige så måste jag säga att årets firande har visat mig hur den riktiga traditionen  bör firas kring denna högtid. 

Enligt månkalender och traditionen ska under denna dag göras:

Månkalenderns 24:e (västlänska 27:e) Stor städa.

- Allt ska rengöras, allt gammalt och trasigt bör kastas.

Månkalenderns 25:e (västerläsnka 28:e) Göra egen tofu.
- Feilong och Felix tog utmaningen och gjorde tofu hemma.

Månkalenders 26:e (västerlänska 29:e) Förbereda kött.

- Enligt traditionen ska all kött förberedas, tex. marinera, salta, ångkoka eller grilla.

Månkalenderns 27:e (västerläska 30:e) Döda och slakta en kyckling.

- Vi hittade vår kyckling i en frysdisk på Supermarket istället ;P

Månkalenderns 28:e (västerlänska 31:a) Jäsa degen

- Jäsa degen inför morgondagens "mantou" bakning.

Månkalenderns 29:e (västerlänska 1:a feb.)

- Dagen vi gjorde "mantou" = Ångkokade bullar (se bild nedan på mantou).

Månkalenderns 30:e (västerlänska 2:a feb) Vilket är Nyårs afton!!!


- The Grand Final (se resultat nedan)
All förberedelse bör vara klar innan mörket faller. Ingen mer städning, tvättning eller utgång är tillåtet. Från månkalenderns 1:a till 5:e får inga sopor slängas, ingen spis tändas, ingen städning, man ska hålla sig ifrån all negativa ting och svära osv. osv. Det finns hur mycket som helt man ska undvika att göra, detta är främst för att kunna välkomma det nya året på ett korrekt sätt, för man vill väl inte städa bort all "lycka och pengar" när man sopar och damsuger runt i huset, man vill heller inte skrämma bort alla goda andar och själar genom att svära och säga dåliga ting.
Idag har vi använt hela dagen till att avrunda allt arbete med förderedelserna inför högtiden. Vi har dekoretat hela huset med färska blommor, frukt, nyårs dekorationer och röda lyktor. Syrran har stått halva dagen i köket och välkomnat köks- och matgudarna, resultatet kan ni se nedan :P
Efter stormiddagen har vi suttit och druckit te och ätit frukt och nyårs snacks. Fram tills midnatt måste vi hålla oss vakna, detta för att verkligen kunna välkomma det nya "Kanin året", vi kommer att göra "jiaozi" (kinesisk dumplings) vid midnatt och sist med inte minst ut och avfyra smällare och fyverkerier. Jag kan nu säga att jag är REDO att välkomma det nya året!!!!! 



Tigerräkor (wokad med chilipulver,salt och svartpeppar).

'
Silktofu med inlagd ägg på kinesisk vis.


Wokad brocolli


Feilongs "Gong bao jiding"


"Gong bao tofu"


Omelett med vitlöksgräs.


Förrätt: Gurka med sesamolja, vinäger och vitlök.


Lax med ingefära och sweetsoya sås.



"Jordens tre skatter" (Disanxian) bestående av: aubergine, potatis och paprika.


Peking anka (Kaoya) såklart!


Kokt kyckling.


"Chasiu", grillad fläskfileé.


Wokad nötkött med salladsbedd.


Hemgjorda ångkokade bullar, "mantou".


Vår kompletta nyårsmiddag: 2 kalla förrätter, 12 varmrätter.


VI ÄR REDO!!!


Nyårsfirande i vårt Peking-hem!

Klockan är nu 22.54 och det återstår ca 1 timme kvar innan det nya året börjar. Det ska göras "jiaozi" (kinesisk dumplings) och sedan ut för att avfyra en massa fyrverkerier. Hela dagen så har fyrverkerier avfyrats och just nu är hela himlen täckt med fyrverkerier, inte så konstigt då man befinner sig i landet utav fyrverkerier :P

Kommentarer
Postat av: Milla.D

A-W-E-S-O-M-E!



Då får jag önska Er ett Gott Nytt År! ( igen :D )

hoppas att ni får en mycket lyckad start på det kinesiska året, som det faktiskt ser ut som! :)



Tänk, ännu ett evenemang utan Dennis..

Men vi är superduper glada över att du får uppleva hur det VEKLIGEN är att fira det kinesiska nyåret i KINA! Så bara njuuuuuuut cuz! :D

Postat av: jocke

Ohhhh maaaaaaaaaaaaat.



Emmy hur många av dessa rätter har du lagat, ser grymt bra och smakar bra med hoppas jag.



vi ska fira nyår hos morbror Ming på lördag.



2011-02-03 @ 00:18:51
Postat av: Ronny utan Ö

GOTt NYTT ÅR!!!!

2011-02-03 @ 09:49:56
Postat av: Kieron

anka...

2011-02-03 @ 14:31:57
Postat av: Micke

Omg! shit vad duktiga ni är:D:D: vet du hur jobbigt det e att läsa din blogg..när man sitter här hemma o "deffar" o e konstant hungrig!:P



Bra jobbat! puss på er!

2011-02-03 @ 21:03:39
Postat av: Dennis

Jocke: Haha! Galet eller hur! Emmy har nästan lagat alla rätter.....feilong har gjort 2-3 tror jag :)



Hur var nyårs firandet för er?



Ronny: Gott nytt år stor kusse!! :)



Kieron: Gott! ;)



Micke: Så är det ifall man har en galen syster ;) Haha, jag kan tänka mig detta brorsan :P Inte meningen att läska dig med massa god mat, eller lite....kanske ;)

2011-02-07 @ 13:47:59
URL: http://withyen.blogg.se/
Postat av: therese

Allt bra?:)

2011-02-10 @ 10:47:35
URL: http://browntess.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback