Vad är egentligen Dim Sum?

Att avnjuta en kopp te på sättet kineserna gör impar på mig. Inget alls likt det västlänska viset där vi oftast med hast doppar en tepåse i en kopp med kokad vatten.

"Dim Sum" (på kantonesiska) eller "Dian Xin" (på mandarin) är en term att lägga i minnet om man är te älskare. Termen har sitt ursprung från södra delen av Kina och betyder "små hjärtan", i mer mening av mini tilltugg. Dessa små skatter går perfekt ihop med teet som serveras (oftast kan man välja bland: Jasminte, Oolongte, Grönte och Puerte). Mer om te kommer vid ett senare tillfälle! (I promise).

I södra Kina hittar man vid alla gator och hörn någon sorts av "dim sum-ställen". Förr när människorna hade mer tid (inte arbeta på samma sätt och så låååånga timmar som nu) kunde man avnjuta teet med dess små skatter i fler timmar. Man kunde ofta se gäster sitta med en tidning i handen och samtdigt se andra gäster tända på sina rökpipor, gäster som njuter av fågelsång från deras bärbara fågelburar var också en mycket vanlig syn, åh...vilken atmosfär det måste ha varit! En sak till som var mycket mer vanligt från förr är att man redan precis efter gryningen besöker dessa ställen. Om en hel familj skulle gå och äta dim sum är det oftast mor/farföräldrarna som redan vid sex sju tiden på morgonen paxar bord för hela familjen, är man liiiite sent ute riskerar man att få stå i långa köer och vänta på att ett bord ska bli tomt.

I dagens Kina är tedrickandet kanske inte längre på samma sätt, titta bara på oss. Vi besöker stället efter två på eftermiddagen, istället för en tidning eller en fågelbur i handen sitter jag med en iphone och en systemkamera. Det positiva med att gå på eftermiddagen är 30% rabatt på all dim sum, hell yeah! Här har ni bilder på hur VI avnjuter eftermiddags te på ett modernt kinesiskt vis.   


Vegitarisk variant av ångkokta bullar


Feilong och Emmy beställer från menyn


Shanghais "siiu loong baao", kinesiskt ångade köttknyten

Smördegs rullar med köttfyllning

Felix kikar efter vegitariska varianter


"Haa Gaaou" - Räk dumplings

"Cha Siu Bao" - Ångkokta bullar med kantonesisk köttfyllning

Förväntansfull!

Vegitarisk rätt á la tofu


Fried Pigeons - riktigt saftigt goda, galet...

Restauragen hade ett majestätiskt tak...

"Siiu Maai"- Kantonesiskt ångade köttknyten

Ångkokta köttknyten med räkor, kött och massa fräsha kryddor


Egg tarts - godast hittils!

Dessert bestående utav en mango pudding.

En mycket belåten Dennis klev ut ur restauragen den dagen, mycket belåten.

Kommentarer
Postat av: ronny utan ö

Åter igen avis, jag åt två torra frallor till frukost idag och nu blev jag hungrig igen!

2011-01-18 @ 11:19:57
Postat av: Dennis

Ronny: Haha! Inte mening att varken göra dig avis eller hungrig :P Okej, kanske lite avis......som då gör dig hungrig......okej......Im guilty :D

2011-01-18 @ 12:34:18
URL: http://withyen.blogg.se/
Postat av: Milla.D

nom nom nom! Vad jag blev sugen på det där nu, här i Sveriga blir det ju bara sånna vanliga köpta från Kinabussen, haha!Måste fråga dig Dennis, förminskar du varje bild du lägger upp på bloggen eftersom gränsen går upp till 8MB eller har du bara sådär fasligt tur att alla bilder är under den gränsen? Bilderna är nämligen riktigt skarpa ju! :o

Postat av: Milla.D

Svar: ja nu vet jag! :)Det här med album är ju också kul eftersom man har kameran med sig i stort sätt hela tiden nu ju! :)

Postat av: Candy

ÄÄÄLSKAR DIM SUM! :) räkdumplings är min favorit :P vilken är din? :)Åh kina in my heart. Love it!

2011-01-18 @ 18:57:04
URL: http://candytruong.blogg.se/
Postat av: Jenny med Y

Men vet du vad jag åt idag? Knäckebröd med kaviar och ägg! Sen åt jag lite svenskt godis också. Avis? ;)

Nämen, egg tarts ser megagod ut! :D

2011-01-18 @ 21:56:44
Postat av: Anonym

BÄSTA "helg-häng", yeah yeah =D

2011-01-29 @ 14:35:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback